Dianne Wielhouwer
Psychomotorisch therapeut
+31 6 46 72 27 52
info@praktijkequipment.nl
Stortweg 37
6861 XE Oosterbeek
Is een ervaringsgerichte behandelvorm. Psychomotorische therapie wordt vaak afgekort met PMT. Bij psychomotorische therapie (PMT) gaan we niet alleen praten, maar vooral ‘doen’. Door middel van lichaams- en bewegingsgerichte oefeningen onderzoeken en beïnvloeden we binnen de PMT vaste patronen van reageren op onszelf en onze omgeving. Bewustwording van het lichaam als geheel en de wisselwerking tussen het lichaam (waarnemen en voelen) en alle mentale processen (denken) is hierbij van belang. Wanneer iemand klachten ervaart zoals somberheid, faalangst, onzekerheid of prikkelbaarheid, heeft dit altijd naast een mentale, ook een lichamelijke kant. Met name voor kinderen ligt bewegen dichtbij hun belevingswereld en PMT biedt op een speelse wijze ingang tot hun binnenwereld, maar PMT is ook toegankelijk voor (jong) volwassenen.
Is een methode binnen de Psychomotorische therapie, het middel is alleen anders. De hulp van paarden wordt o.a. ingezet, omdat paarden reageren op de primaire lichaamshouding en spanningen van mensen en daarop feilloos reageren. In de loop van onze ontwikkeling zijn wij incongruent geworden aan deze primaire signalen. Paarden nemen de fysieke waarneembare gevolgen van verwachtingen en overtuigingen waar en zullen volgens de wetten van de kudde reageren. Met behulp van een ervaren Equitherapeut kunnen mensen bewust worden van hun overtuigingen.
Door de inzet van verschillende oefenvormen, waarin het lijf ingezet wordt in combinatie met het paard, biedt deze praktijk een snelle duidelijke en inzichtelijke vorm van therapie. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.
werkt vanuit persoonlijke doelen. Hierbij kun je denken aan de volgende (hulp)vragen:
Er is een kennismaking gesprek van 30-45 minuten mogelijk. Deze is kosteloos en vrijblijvend. Als u beslist dat u met ons door wilt dan starten we met een traject. Een traject bestaat uit;
Mocht blijken tijdens een evaluatie dat de doelen nog niet zijn behaald is er een mogelijkheid voor een vervolgbehandeling of doorverwijzing.
De praktijk is open op de maandag, woensdag of donderdag en dan is er een mogelijkheid om een afspraak in te plannen.
Praktijk Equipment heeft een zorgcontract met Centraal Gelderland. (Gemeente Arnhem, Duiven, Doesburg, Lingewaard, Overbetuweduurt, Renkum, Rijnwaarden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort, Zevenaar)
Dit betekend dat voor jongeren onder de 18 en volwassenen met een WMO indicatie uit de genoemde gemeenten in overleg met een wijk/zorg team de genoemde kosten vergoed kunnen.
Wilt u meer informatie dan kunt u het contactformulier invullen.
De kosten van de therapie worden door verschillende zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Dit is afhankelijk van je (aanvullende) zorgverzekering, PMT valt onder de noemer ‘alternatieve geneeswijze’. Neem hierover contact op met je eigen zorgverzekeraar. Ik ben geregistreerd bij de FVB, NFG, NvPMT en SKJ. Meer informatie over vergoedingen kan je vinden op de site van Zorgwijzer.
Psychomotorische therapie voor kinderen tot 18 jaar kan betaald worden vanuit het Persoons Gebonden Budget (PGB). Het PGB vraag je zelf aan bij de eigen gemeente.
Voor geïndiceerde zorg volgens Wet Jeugdzorg tot 18 jaar geeft het CJG, het Jeugdteam, kinderarts een indicatie af. Van belang is niet de verwijsbrief van de huisarts, maar het indicatiebesluit voor de toegewezen zorg. Met deze indicatie kan, door de ouders/verzorgers, in hun gemeente een PGB worden aangevraagd. Dit Persoonsgebonden Budget (PGB) kan ingezet worden voor behandeling middels GZ-vaktherapie. Zie hier de Informatiekaart over PGB. Zie hier de brief van het ministerie VWS over PGB en GZ-vaktherapie.
Als laatste hebben wij toegang tot het Wkkgz-Waarborgfonds van het NIBIG. Dit betekent dat ook de kosten die niet gedekt worden door de rechtsbijstand- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, gedekt zijn. Hierbij gaat het dan vooral om de administratieve kosten voor de behandeling van een geschil, die de meeste beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen (inclusief die van de VvAA) niet dekken. Dan kan je als vrijgevestigde vaktherapeut een beroep doen op het Wkkgz-Waarborgfonds. Zo hopen wij te voorkomen dat wij in financiële problemen komen.